• Gratis verzending binnen NL boven € 40
  • Binnen 1 werkdag verzonden na betaling
  • Gratis verzending binnen EU boven € 150

    Cordyceps: wat maakt deze paddenstoel zo bijzonder?

    Cordyceps: wat maakt deze paddenstoel zo bijzonder?

    De Cordyceps paddenstoel is de laatste jaren steeds populairder geworden als voedingssupplement, en niet zonder reden. In dit artikel lees je alles over de werking en achtergrond van deze bijzondere schimmel.

    Paddenstoel met een rijk verleden

    Cordyceps is een traditionele en medicinaal gebruikte paddenstoel, die met name in China, Tibet, Japan, Korea en andere oost-Aziatische landen veel wordt gebruikt maar de laatste jaren ook in het Westen steeds meer bekendheid geniet. Het wordt in China ook wel de ‘keizerlijke’ paddenstoel genoemd en groeit daar van oorsprong op zo’n 3000 tot 5000 meter hoogte in de bergen. Cordyceps wordt al zo’n 2000 jaar toegepast voor de positieve werking op lichaam en geest.

    Vandaag de dag heeft de Cordyceps familie van paddenstoelen in het Westen een wat markante reputatie vanwege het vermogen om mieren te veranderen in ‘zombies’ - waarbij de paddenstoel een chemische stof en sporen ‘toedient’ aan een mier (of ander insecten, zoals rupsen, spinnen of poppen van nachtvlinders), die vervolgens sterft en waarna de paddenstoel uit het insectenlichaam groeit.

    Deze mythische 'zombie-makende' eigenschap van de Ophiocordyceps unilateralis is ook ter inspiratie gebruikt bij HBO videogame en tv-serie Last of Us (2023). Daarin proberen mensen om te overleven nadat een besmettelijke schimmel gewone mensen in zombies verandert. Gelukkig kan deze schimmel in werkelijkheid geen mensen besmetten en hoeven we ons hierover dus geen zorgen te maken.

    In het wild is de Cordyceps (sinensis) paddenstoel inmiddels erg zeldzaam en aangemerkt als bedreigde soort. Er zou wel tot $20,000 betaald worden per kilo. Om die reden wordt vrijwel alle Cordyceps die je tegenwoordig in capsules en supplementen kunt kopen gekweekt in speciale schimmelculturen. Dit is een iets aangepaste versie van de paddenstoel in het wild, en deze maakt geen fruitlichamen (de paddenstoel zelf) aan, maar er wordt gebruik gemaakt van het mycelium (dicht netwerk van schimmeldraden). Dit mycelium bevat ook een hogere concentratie werkzame stoffen dan de paddenstoel zelf.

    → Direct Cordyceps capsules bestellen

    De werking van Cordyceps: 5 (wetenschappelijk bewezen!) voordelen

    Cordyceps is dus al eeuwenlang een van de meest gebruikte supplementen binnen de traditionele Chinese geneeskunde. Vandaag de dag is er ook steeds meer wetenschappelijk bewijs van deze positieve effecten. Hieronder lichten we er een aantal toe.

    1. Kan prestatieverhogend werken

    Tot 1993 hadden weinig mensen in het Westen van de Cordyceps paddenstoel gehoord. Toen tijdens de nationale Olympische Spelen in dat jaar 5 wereldrecords werden verbroken door drie vrouwelijke Chinese atleten veranderde dit, want - je raadt het al - het bleek dat zij Cordyceps gebruikten als supplement.

    Nu, flink wat jaren later, blijkt ook uit diverse onderzoeken (1,2) dat cordyceps een gunstige invloed heeft op de manier waarop je lichaam met zuurstof omgaat tijdens het sporten.

    In één onderzoek testten onderzoekers hun effecten op het inspanningsvermogen bij 30 gezonde oudere volwassenen die een hometrainer gebruikten. Een aantal deelnemers kregen gedurende zes weken ofwel 3 gram per dag van een synthetische soort Cordyceps, de andere groep kreeg een placebopil.

    Aan het einde van het onderzoek was het zuurstofgehalte in het bloed tijdens het sporten (VO2 genoemd) met 7% gestegen bij deelnemers die Cordyceps hadden gebruikt, terwijl bij deelnemers die de placebopil hadden gekregen geen verandering te zien was.

    2. Invloed op libido, versterkt geheugen en gaat mogelijk veroudering tegen

    In Azie wordt de Cordyceps paddenstoel - met name door ouderen - al eeuwenlang toegepast voor een hoger libido en beter uithoudingsvermogen. Onderzoekers denken dat het hoge gehalte antioxidanten naast betere bedprestaties ook kan helpen om veroudering tegen te gaan en het geheugen kan verbeteren.

    Uit één onderzoek bleek dat muizen die Cordyceps kregen enkele maanden langer leefden dan muizen die een placebo kregen.

    Een andere studie wees uit dat Cordyceps het leven van fruitvliegjes verlengde, wat het vermoeden ondersteunt dat de paddenstoel anti-verouderings voordelen kan hebben.

    Het is momenteel nog niet bekend of Cordyceps dezelfde anti-verouderings voordelen heeft bij mensen, meer onderzoek zou hierover duidelijkheid kunnen geven.

    3. Kan mogelijk groei van tumoren tegengaan en afremmen

    Het potentieel van Cordyceps om de groei van tumoren te vertragen, heeft de afgelopen jaren voor veel extra belangstelling gezorgd. Onderzoeksresultaten tonen aan dat de paddenstoel op verschillende manieren voor antitumor effecten kan zorgen.

    Zo is in reageerbuis studies aangetoond dat Cordyceps de groei van vele soorten menselijke kankercellen remt, waaronder long-, darm-, huid- en leverkanker. (Bronnen: 1, 2,3,4)

    Er zijn ook aanwijzingen dat Cordyceps de bijwerkingen van verschillende vormen van kankertherapie kan tegengaan.

    Wel is het belangrijk om op te merken dat deze onderzoeken zijn uitgevoerd bij dieren en in reageerbuizen, (nog) niet bij mensen. Hopelijk kan verder onderzoek ook hier meer duidelijkheid geven.

    4. Mogelijk gunstige werking bij diabetes

    Een stofje aanwezig in Cordyceps, polysaccharide, lijkt een interessante werking te hebben voor diabetici. In verschillende onderzoeken bij muizen (met diabetes) is aangetoond dat Cordyceps de bloedsuikerspiegel verlaagt. (Bronnen: 1,2,3)

    Cordyceps kan zo mogelijk de bloedsuikerspiegel binnen een gezond bereik houden door de werking van insuline na te bootsen.

    5. Mogelijke voordelen voor het hart

    Er verschijnt steeds meer bewijs waarom Cordyceps goed zou kunnen werken tegen hart- en vaatziekten.

    Cordyceps is zelfs goedgekeurd in China voor de behandeling van aritmie, een aandoening waarbij de hartslag te langzaam, te snel of onregelmatig is.

    Uit een onderzoek bleek dat Cordyceps hartletsel significant verminderde bij ratten met chronische nierziekte. Verwondingen aan het hart door chronische nierziekte zouden het risico op hartfalen verhogen, dus het verminderen van deze verwondingen kan dit resultaat helpen voorkomen.

    De onderzoekers schreven deze bevindingen toe aan het adenosine gehalte van Cordyceps. Adenosine is een van nature voorkomende verbinding die hart-beschermende effecten heeft.

    Meer weten over de voordelen van Cordyceps? Op de website van Orthokennis lees je er alles over.

    Is Cordyceps gevaarlijk? Zijn er bijwerkingen?

    Cordyceps is niet giftig (toxisch) en er zijn geen gevaarlijke bijwerkingen gerapporteerd. Bij zwangerschap en borstvoeding wordt gebruik van Cordyceps meestal afgeraden omdat er nog (te) weinig bekend is over eventuele wisselwerking. In sommige gevallen ervaart iemand na gebruik een droge mond, misselijkheid of diarree. Uit onderzoek blijkt ook dat Cordyceps een licht bloedverdunnend effect kan veroorzaken. Bij diabetici kan een verbetering van de bloedglucosespiegel een positieve bijwerking zijn.

    Bij diverse onderzoeken zijn doseringen van 2 tot 9 gram gebruikt. Er zijn ook behandelaars die bij kankerpatienten een dosis van 30 tot 50 gram Cordyceps per dag (!) hebben voorgeschreven.

    Meer weten over de werking en eventuele bijwerkingen? Bekijk dan dit artikel op Orthokennis.nl

    Cordyceps militaris vs sinensis: wat is het verschil?

    cordyceps mushroom

    Misschien heb je deze verschillende namen wel voorbij zien komen, en je afgevraagd wat nu eigenlijk het verschil is. De term Cordyceps verwijst eigenlijk niet naar één soort paddenstoel, maar een geslacht (of familie) waartoe wel 400 soorten behoren.

    De meestvoorkomende soorten in preparaten en supplementen bevatten Cordyceps militaris, maar ook Cordyceps sinensis komt daar regelmatig voor. In weer andere preparaten zit een combinatie van de twee soorten. De reden dat Cordyceps militaris vaker wordt gebruikt is omdat deze variant zich een stuk makkelijker in laboratoria laat kweken is en dus ook tegen lagere kosten geproduceerd kan worden.

    Vast staat is dat de twee soorten erg veel op elkaar lijken, maar er zijn wat kleine verschillen qua werkzame stoffen. Zo bevat Cordyceps militaris een hogere concentratie van het stofje cordycepine. Dit zou voor een positieve uitwerking zorgen op de volgende gebieden:

    • Anti-schimmel-werking
    • Verbetering van immuunsysteem
    • Anti-veroudering
    • Antivirale werking

    Cordyceps sinensis zou een hogere concentratie adenosine bevatten, wat met name bij atleten een gunstige werking kan hebben. Echter is het belangrijk te vermelden dat als de paddenstoel wordt gekweekt, diverse factoren meespelen (zoals de voedingsbodem waarop wordt gekweekt) en een verschil kan maken in de samenstelling, vergeleken met de paddenstoel zoals die in het wild voorkomt.

    Welke variant moet je kopen? Gezien de minieme verschillen zit je met beide soorten eigenlijk altijd goed. Let er wel altijd op dat je cordyceps van een betrouwbaar merk kiest. Er kan veel verschil zitten in kwaliteit en de manier waarop de cordyceps is gekweekt.

    → Bestel Cordyceps capsules

    Microdoseren in combinatie met Cordyceps?

    Microdoseren is het innemen van zeer kleine hoeveelheden psychedelica, zoals psilocybine-houdende truffels, voor een beter welbevinden. Ook hierbij wordt steeds vaker gebruik gemaakt van Cordyceps als extra ‘stacking’ onderdeel. De originele stacking methode is het combineren van een microdosing substantie samen met de paddenstoel Lion’s Mane en niacine (vitamine B3). De bekende mycoloog Paul Stamets is de bedenker van deze methode (de Stamets Stack). Hij baseert zich op verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat het innemen van psilocybine-paddenstoelen en Lion’s mane voor nieuwe neuronen en hersenverbindingen kan zorgen.

    Let op: Sommige mensen denken dat je met Cordyceps of Lion's Mane ook microdoseert (en dus kleine hoeveelheden inneemt). Dat is echter niet het geval. Je neemt dus een dagelijkse (reguliere) hoeveelheid Cordyceps of Lion's Mane, in combinatie met een microdosering truffels of magic mushrooms (paddo's).

    In 2020 ontwikkelde het Microdosing Institute de Cordyceps Stack: een combinatie van microdosing truffels, vitamine B12 en cordyceps. Vitamine B12 wordt veel in de sportwereld gebruikt voor meer energie en betere sportprestaties. Omdat sommige mensen wat moeheid ervaren tijdens het microdoseren met truffels streeft deze methode naar het vergroten van energie en uithoudingsvermogen.

    Wil je direct beginnen met de Cordyceps stack? We hebben een pakket samengesteld met alles wat je daarvoor nodig hebt. Klik hier om deze kit te bestellen.

    *Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de EFSA.

    In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem daarvoor gerust contact met ons op.

    Hierbij bevestig ik dat ik ouder dan 18 jaar ben. Wij verkopen uitsluitend producten voor mensen die ouder zijn dan 18 jaar.